AIS Positie

AIS (Automatic Identification System) is een techniek voor schepen om onderling hun positie te delen. Het werkt op de marifoonband, VHF. Het is tevens mogelijk om de AIS informatie op de wal te ontvangen. Vanaf de wal is  het maar een koud kunstje om de AIS positie op internet weer te geven. Dit wordt veelal door radioamateurs en hobbyisten gedaan. Nu is het zelfs zo dat als je een AIS wal-doorgeef-station wilt worden, je gratis de ontvanger en software kunt krijgen om dit te doen.

Het zeer populaire AIS systeem is inmiddels opgedeeld in AIS-A voor de beroepsvaart en AIS-B voor de pleziervaart. Boten met AIS-A mogen met meer vermogen uitzenden en zenden meer informatie uit zoals hun bestemming. AIS-B zendt met zes keer minder vermogen dan de profi versie, namelijk 2 Watt. Het bereik van de uitzending is dan ook beperkt, zo’n 25 kilometer. Als er binnen die afstand geen walstation is die ook AIS-B wil ontvangen, wordt het AIS signaal niet opgevangen door iemand die het doorgeeft aan internet.

Op onderstaande kaartje zie je de huidige of laatst genoteerde positie van Bolle. Als je meer dan vier keer per dag kijkt, ben je verslaafd en moet je iets leuks gaan doen. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *