Al was het alleen om het feit dat ik dan af en toe een goed excuus heb om leuke foodfoto's te maken ;-). Hier vind je mijn favoriete gerechten voor onderweg en die ik leuk vind om uit te proberen. Af en toe uit de lokale keuken en af en toe met de spullen die nog in de (koel)kast liggen of het beperkte supermarktassortiment op bijvoorbeeld een klein eiland.
Melinda
Leche y Leche
Wat zou ik graag willen dat ik koffie lekker vond. Er zijn zoveel soorten en smaken overal te wereld. Het zou me zoveel leren over de verschillende culturen. Nu heb ik soms zelfs het gevoel dat ik aan de zijlijn sta met mijn thee waar ze in negen van de tien gevallen het zakje al in heb gedaan terwijl ik liever zelf bepaal hoe donker mijn thee is (voor zover het uit handen geven van controle, lol). Terug naar de koffie. Toen we Günter en Korinna weer tegenkwamen op La Graciosa vertelden ze over hoe ze zich de afgelopen drie maanden vermaakt hadden op La Graciosa. Op het kleine eilandje boven Lanzarote zijn 2 kleine supermarktjes, een slager, een bakker en een aantal restaurantjes die overdag overbevolkt zijn met toeristen. Na de laatste Ferry rond een uur of 19.00 wordt het eiland weer rustig en leven de locals weer op. Aan het einde van de middag gingen Günter en Korinna altijd voor de Leche y Leche. Een zoete koffie die ik als copycat graag ook op de boot aan onze gasten aan zou willen kunnen bieden. Vooral omdat die laagjes zo mooi staan. Dus mooie glaasjes en ingrediënten gekocht en aan de slag gegaan.
Ingrediënten:
Vers gezette koffie
Melk
Gecondenseerde melk
Bereidingswijze:
Zet de koffie op normale wijze. Vul een doorzichtig glas (voor het wow effect) met een klein laagje gecondenseerde melk. Verwarm op het moment dat je de koffie zet de melk en schuim deze op met een melkopschuimer of garde zodat er een soort van cappuccinoschuim ontstaat. In Nederland (en ook in de grote supermarkten hier in Spanje) is er ook melk te vinden die speciaal voor het opschuimen gemaakt is. Vul het glas/kopje met de tweede laag, de koffie. Voor de echte melkliefhebbers kun je die ook nog voorzien van een beetje melk voordat je het in het glas giet. Het handigs is het om dat via de bolle kant van een lepel te doen zodat de koffie mooi op de gecondenseerde melk komt te liggen. Maak het geheel af door er een mooie schuimlaag op aan te brengen. Lepeltje erbij en je hebt een heerlijk zoet kopje koffie. Die al door vele gasten hier aan boord zeer gewaardeerd is.
Patatas Arragudas
Wij noemen ze Canary aardappeltjes omdat het een veel geserveerde lokale tapas is hier op de Canarische eilanden. Oorspronkelijk geserveerd met rode of groene Mojo (sausje) maar die staat nog op mijn uitprobeerlijstje. Ze zijn superlekker en erg eenvoudig te maken. In het oorspronkelijke recept kookt men de aardappeltjes in zeewater die voor het zoutlaagje op de aardappel zorgt. Samen met onze zeilvrienden Günter en Korinna van de zeiljacht de Sommerwind zijn we er gek op. Mark wisselt zelfs graag zijn bordje patat er voor in. Wellicht niet al te goed voor mensen die zich aan een zoutloos leven willen houden...
Ingrediënten:
Krieltjes in de schil
Water
Zeezout
Bereidingswijze:
Neem een flink pan en vul deze met water (beetje afhankelijk van de hoeveelheid aardappeltjes natuurlijk). Voeg hier ongeveer twee flinke handen zout aan toe en de aardappeltjes. Ik heb begrepen dat het water voldoende zout is als de krieltjes drijven. Kook de aardappeltjes in 20 min. gaar. Giet ze af en zet ze terug op laag vuur. Zorg dat het water dat nog in de pan en op de aardappeltjes zit verdampt. Het werkt voor mij goed om met de pan boven het vuur te schudden. Zo raak ik het vocht kwijt en verdeelt het zout zich goed over de aardappeltjes. Oorspronkelijk wordt het op de Canarische eilanden gegeten met rode of groene mojo. Die staat nog op mijn lijstje om uit te proberen. Tot dan toe gebruiken we aioli zoals ook veel restaurants doen.
Tomaat paprika soep
Zo af en toe vind ik het heerlijk om rond te struinen op Pinterest. Ik verzamel daar plekken die ik ooit nog eens wil bezoeken, dingen die ik ooit nog eens zou willen maken, manieren van werken die misschien ooit nog eens van pas komen, lekker eten waarbij het water mij al in de mond loopt, outfits die ik ooit nog eens hoop te kunnen dragen enzovoort. Heerlijk vind ik dat. Er is zoveel inspiratie te vinden en het is soms ook erg handig. Al vanaf Frankrijk is het assortiment in de supermarkten anders dan wat ik gewend was in Nederland. Eigenlijk alles is wel te krijgen en het assortiment is bij sommige winkels echt belachelijk groot. Het was een klein blikje tomatenpuree en een post op Pinterest die mij uiteindelijk bij deze soep brachten. Ik was op zoek naar een klein blikje tomatenpuree en dacht er eentje gevonden te hebben maar thuisgekomen bleek het om gegrilde paprika's te gaan, ook heel lekker. Zeker in onderstaand recept. Ik herinnerde mij een recept dat ik toegevoegd had aan mijn Pinterestbord met geschikte recepten voor op de boot. Helaas had ik geen Internet dus het werd mijn eigen invulling en iedere overeenkomst met een bestaand recept (die er zeker zullen zijn) berust op louter toeval. Behalve de cremefrache toevoeging die kon ik me nog herinneren van het AH recept.
Ingrediënten:
Blik gepelde tomaten (+/- 300 gram onuitgelekt)
Blik/pot gegrilde paprika's (+/- 150 gram uitgelekt)
1 rode paprika
1 grote teen knoflook
1 grote ui
1 bouillonblokje (kip of groente)
Klein beetje gehakt of fuet/droge worst oid
Voor de liefhebber creme fraiche (minder goed voor de lijn)
Beetje olijfolie
Bereidingswijze:
Bak de knoflook en uien aan in een beetje olijfolie. Bak de paprika mee als de uien en knoflook een beetje glazig zijn. Laat het 3 á 4 min. zachtjes doorbakken op laag vuur. Snij ondertussen de gepelde tomaten en de gegrilde paprika's in stukjes en voeg het toe aan het uien/knoflook/paprika mengsel. Voeg ook het vocht van de gepelde tomaten toe. Laat het geheel even een paar minuten sudderen. Het bouillonblokje kun je dan toevoegen met het water. Breng het geheel aan de kook en laat de soep dan ongeveer 20 op laag vuur staan. Maak hele kleine balletjes van het gehakt om straks door de soep te doen. Proef na 20 min. of de smaak van de soep naar je wens is en voeg eventueel peper en zout toe. Pureer de soep met een staafmixer tot een mooie glade rode soep. Voeg de kleine gehaktballetjes toe en laat de balletjes in 10 min. koken meegaren. De soep kun je eventueel serveren met een lepel creme fraice. Enjoy.
Zoete aardappelCroquetes
In Spanje en op de Canarische eilanden zijn we diverse Croqueteria's tegen gekomen. Ook kom je de meest uiteenlopende croquetvariaties tegen als tapas op de kaarten van restaurant. Met tonijn, met kaas, aardappel, ham, met tomaten, brocoli en diverse variaties daarop. De lekkerste variant proefde ik bij La Raspa op Lanzarote. Viscroquetes met appelaoili. Hmmm. De meest vreemde soort die ik geproefd heb was toch wel de banaan Iberico ham variant bij de boulevard van marina van Arrecife. Niet vies maar ik denk dat ik hem niet weer zou bestellen. Toen ik op een avond sowieso al van plan was om de frituurolie op te stoken voor calamares (inktvisringen) kreeg ik opeens het idee om een eigen aardappelcroquetvariant te maken met zoete aardappel. Het resultaat heeft mij en Mark verrast en volgens hem een goede aanloop naar echte bitterballen.
Ingrediënten:
Halve zoete aardappel
Sjalotje
Half teentje knoflook
Scheutje olijfolie
Halve fuet/chorizo (iets sterker qua smaak)
Scheutje melk als het te droog is
Kaas geraspt (ik had een kontje gouda jong en -/+ 50gr. Pardano)
Provinciaalse kruiden halve theelepel
Peper en zout naar eigen behoefte
Paneermeel
Ei
Bereidingswijze:
Schil de halve zoete aardappel en kook hem in kleine blokjes goed gaar. Snij ondertussen de knoflook, fuet en het sjalotje zo fijn mogelijk. Rasp de kaas. Giet de aardappelblokjes af. Roer alles door elkaar zodra de aardappeltjes en voeg de provinciaalse kruiden toe. Als het geheel erg droog is, voeg dan een klein beetje melk toe. Voeg eventueel peper en zout toe. Pureer alles met een staafmixer tot een glad geheel. Waarschijnlijk wil goed prakken met een stamppotstamper of vork ook wel. Maak kleine balletjes. Rol ze door de paneermeel, daarna door de ei en daarna nogmaals door de paneermeel. Nu zijn de croquetes klaar om te frituren. Lekker met aoili 🙂
Pittige watermeloensalade
Een paar jaar geleden brachten we een nachtje met Bolle door in Zoutkamp. Zoutkamp was voor mij altijd de plek om zoute haring te eten. Lekker. Helaas stond er op het tijdstip van arriveren in Zoutkamp geen haringkar meer. Het restaurant aan de haven was nog wel open. Ik kan me nog herinneren dat het warm en druk was en ik kan me vooral de smaak van de salade met watermeloen en bleekselderij herinneren. Afgelopen week kwam ik in de winkel weer watermeloenen tegen en met het restje feta wat nog in de koelkast lag maakte ik mijn eigen copycat pittige watermeloen salade.
Ingrediënten:
Twee parten watermeloen
1 stengel bleekselderij
Kwart gele paprika
Munt
Feta
Eventueel een paar druppels olijfolie
Bereidingswijze:
Snij alles in stukjes en meng het met elkaar. Het lekkerst is het als je de smaken even op elkaar in laat werken. Denk hierbij aan een half uurtje ofzo.
Leftover spaghetti BOLLEgnese egg
Afgelopen week aten we met onze zeilvrienden Günter und Korinna pasta BOLLEgnese. Het smaakte heerlijk met de eenvoudige salade en spaanse oude kaas (currado). Zoals als altijd had ik veel te veel gemaakt en stopte ik in een bakje om het later in de week waarschijnlijk weer weg te kunnen gooien. Zonde, zeker omdat ik met mezelf de afspraak heb gemaakt om minder voedsel te verspillen. Dus vandaar een lekker en zeer eenvoudig lunch gerecht met spaghetti.
Ingrediënten:
2 eieren
1 persoons portie leftover spaghetti die een nachtje in de leftoversaus heeft gelegen.
Geraspte kaas
Peper en zout
Beetje groenvoer zoals sla, tomaat, komkommer, geraspte wortel.
Bereidingswijze:
Eieren loskloppen. Spaghetti er door heen roeren. 2/3 van de kaas en peper en zout toevoegen. Een beetje olie in een grote koekenpan voorverwarmen. Eimengensel in de pan gieten. Zet het vuur laag zodat het ei langzaam kan bakken. Wacht totdat het ei 'droog' is en keer het geheel dan om. Strooi het restje kaas over het ei en laat het nog even doorbakken. Klaar!
Lekker met salade, brood en is ook prima koud te eten bij de borrel of als voorgerecht.
Kikkererwtenstoofschotel
Lang geleden zijn er in de MexperienceRoom kookworkshops gegeven door Cathelijne. Ze kookte zonder pakjes en liet alle deelnemers en mij als gastvrouw ervaren dat je gemakkelijk, zonder al te veel ingrediënten en ook echt goedkoop super lekker kunt koken. Toen Mark afgelopen week in de haven van Ayamonte bij meneer en mevrouw Meeuw (zie ingezonden brief) kennismaakte met de smaak van kikkererwten en ze ook lekker vond, dacht ik ineens weer aan de kikkererwtenstoofschotel die tijdens de kookworkshop van Cathelijne werd gemaakt. Kookboeken heb ik niet mee maar de bevlekte papieren van de #watetenwevandaag kookworkshop wel. Het gerecht is vegetarisch en je mist echt geen vlees (zelfs carnivoor Mark niet) maar natuurlijk staat het je vrij om er je eigen variant van te maken. Bedankt Cathelijne!
Tajine de pois chiche/Kikkererwtenstoofschotel (3-4 personen)
Ingrediënten:
1 courgette (eerst in plakjes en dan in vieren)
2 uien (in stukjes)
2 teentjes knoflook (fijngesneden)
4 eetl. olijfolie
1 eetl. ras el hanut
1 blik gepelde tomaten (400g)
1 blik kikkererwten (400g uitgelekt 275g)
zout, peper
150g fetablokjes
Bereidingswijze:
- Verhit de olie in een pan. Bak de ui en de knoflook al omscheppend 5 min. Schep de ras el hanut en de courgette erdoor en bak het nog 1 min. mee.
- Schenk de tomaten met het sap erbij en laat het aan de kook komen. Laat het mengsel afgedekt 20 min. zachtjes stoven.
- Voeg de kikkererwten toe en schep het geheel door. Groenten nog ca. 10 min. zachtjes verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout.
- Verdeel de blokjes feta over de stoofschotel. Serveren met couscous of Marokkaans brood.
Pasta Carbonara
Tijdens een Mexperience on tour waar we in een weekend met 6 personen een prentenboek maakten, at ik voor het eerst echte lekkere pasta carbonara. Marleen Smit kookte deze pasta met veel liefde. Het recept heb ik nooit gevraagd. Gisteren ben ik op zoek gegaan naar een recept en ik vond het resultaat superlekker. Het liefst zou ik het vanavond weer eten maar dan staat er zuurkool op het menu.
Ingrediënten (voor 4 pers.):
- 400 gr (verse) spaghetti
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 60 gr (vers) geraspte Parmezaanse kaas
- 2 eetl olijfolie
- 30 gr boter
- 2 teentjes knoflook
- 200 gr pancetta/spekreepjes
- peper & zout
Bereidingswijze:
Kook de spaghetti al dente in een pan met ruim kokend water en een snufje zout. Kluts ondertussen in een kom de eieren met de eidooiers en de parmezaanse kaas. Breng dit mengsel op smaak met wat peper en zout. Snijd de pancetta in dunne reepjes. Verhit de olijfolie met de boter in een pan. Kneus de knoflookteentje met de bolle kant van een lepel en doe ze samen met de pancettareepjes in de pan. Bak tot de pancetta krokant is. Verwijder vervolgens de knoflook. Voeg de uitgelekte spaghetti toe aan de pancettareepjes. Roer alles goed door en haal de pan dan van het vuur.
Roer het eimengsel er door en serveer meteen. Lekker met rucola(salade).
Bron: www.2tomaatjes.nl
Makkelijke (gezonde) pannenkoeken
Soms zie ik in mijn facebooktijdlijn en/of op Pinterest recepten waarvan ik denk, die moet ik uitproberen! Het recept van bananepannenkoeken was er zo eentje. Eenvoudig, lekker en zonder stroop (die wij er natuurlijk wel op doen) zelfs ook nog gezond.
Ingrediënten:
- 2 bananen
- 3 eieren
- snufje kaneel
- klein beetje olie om in te bakken
- Stroop, jam, poedersuiker voor de liefhebber
Bereidingswijze:
Prak de bananen, kluts de eieren, meng de eieren goed met de bananen. Verwarm de olie in de koekenpan (met een goede anti-aanbaklaag). Bak hierin kleine pannenkoekjes aan beide zijden bruin. Bestuif ze met een beetje kaneel en voor de liefhebber dus stroop, jam of poedersuiker. Ik heb het niet geprobeerd maar ik ben wel nieuwsgierig of de spekvariant ook goed zou smaken.