Speelgoed

hoekVoor de gadget freaks een verhaaltje over ons navigatie speelgoed. Het speelgoed is geinstalleerd in de navigatiehoek bij de kaartentafel.

 

 

Dit is onze lijst met goodies:

Furuno 1623 Radar. Dit is een simpele monochrome LCD display radar. Tegenwoordig zijn hele leuke speeltjes te koop met mogelijkheden als kaart-overlay en wifi interface. Wij hebben gekozen voor een professioneel merk en hoge kwaliteit zonder de gadgets. Een radar moet objecten weergeven die we zelf niet zien omdat het donker of mistig is. De radar is tevens handig om flinke hoeveelheden regen vroegtijdig te detecteren.

 

navtexNasa Navtex Pro. De Navtex ontvanger is een apparaat waarmee navigatie en weerberichten kunnen worden gelezen. De antenne staat in “de hoepel”.

 

 

miniplexMiniplex 2Wi: NMEA multiplexer. Het hart van het navigatie netwerk. Dit toestel verbindt alles met alles en alles met WiFi. Onmisbaar en bovendien… made in Assen, Drenthe, The Netherlands.

 

 

GPSFuruno GP32: De GPS is een van de belangrijkste navigatie hulpmiddelen. Het toestel vertelt je precies waar je bent en waar je naar toe gaat. Zelfs de snelheid waarmee je je beweegt wordt je haarfijn verteld. Ideaal dus. De antenne staat in “de hoepel”.

 

AISOceanSat Class B: AIS zend en ontvanger. Het praktische gedeelte van dit apparaat staat hier. De AIS informatie die we rechtstreeks van andere boten in de buurt ontvangen met dit apparaat kan weergegeven worden in een digitale kaart op PC of iPad. De AIS heeft een eigen GPS antenne en een eigen zend-ontvang antenne. Deze antenne’s staan in “de hoepel”.

 

Icom IC7200: tranceiver. Het praktische gedeelte van dit apparaat staat hier. De installatie aan boord bestaat uit deze zend-ontvanger in combinatie met een Icom AT104 automatische antenne tuner. De antenne is een geisoleerde achterstag van ongeveer 15 meter. We gebruiken de aluminium romp van de boot als aarde, maar natuurlijk wel met een lekstroomscheider.

 

SSB radio + pactor BolleSCS Pactor PTC-IIIUSB, modem. Het praktische gedeelte van dit apparaat staat hier. Het Pactor modem zorgt ervoor dat hoorbare signalen die via de SSB ontvanger binnen komen, worden omgezet in computer data. De Pactor heeft een USB aansluiting waar zowel de aansturing van de Pactor zelf, de aansturing van de SSB ontvanger en de binnenkomende en uitgaande data door gaan. De Pactor is ook aangesloten op het NMEA netwerk zodat het doorgeven van de positie automatisch gaat.

 

dieplogNavman Multi, dieptemeter en log. Met dit apparaat kunnen we zien hoeveel water er onder de boot is. De dieptemeter werkt met ultrasone geluiden. Het log gedeelte vertelt ons hoe snel de boot -door het water- gaat. Dit werkt met een schoepje. Het toestel gebruikt dus twee sensoren die beide in de romp zijn gemonteerd.

 

pilotRaymarine ST4000+, autopiloot. Onze vriend. Omdat de autopiloot meestal stuurt kunnen we achterover leunen of wat aan touwen trekken. Een onmisbaar apparaat. De autopiloot kan stand-alone gebruikt worden maar hij is natuurlijk ook vanuit de elektronische kaart aan te sturen. We kunnen hem zelfs zo instellen dat hij de boot een bepaalde hoek met de wind laat varen.
Onze autopiloot heeft nogal wat voeten in aarde gehad. Bolle heeft namelijk geen stuurwiel maar een helmstok. Autopiloten voor een helmstok besturing bestaal wel (zogenaamde “tillerpilot”) maar voor bootjes met een maximaal gewicht van zo’n 6500 kilo. Bolle weegt leeg al 10.000 kilo en vol beladen gaat dat hard richting 13 ton!
We hebben de originele “drive” (lineaire motor) vervangen door een Autohelm 5000 drive. Deze drive is veeeeel zwaarder uitgevoerd en hoort eigenlijk onderdeks rechtstreeks op een roeras. Ik heb de drive omgebouwd zodat hij stuursignalen van de ST4000+ neemt en vervolgens op zijn eigen voeding de handeling uitvoert. De originele drives werken ook nog steeds, hier hebben we twee stuks van bij ons. We hebben ook een oudere Autohelm 4000 bij ons als reserve.

 

PC Nautic NMEA windgever, windmeter. De windrichting en windsnelheid worden op een moderne en slimme manier gemeten en doorgegeven aan ons NMEA netwerk. De informatie wordt gebruikt door de stuurautomaat om een windhoek aan te houden. Deze sensor is in de bezaanmast gemonteerd.

 

marifoonYeasu Standard Horizon Explorer, VHF radio, marifoon. De marifoon is een marine-radio waarmee rechtstreeks radio verkeer mogelijk is tussen schepen onderling en walstations. Het toestel zendt automatisch onze positie mee in geval van nood. We kunnen ook DSC berichten ontvangen en versturen. De antenne staat op de hoogst mogelijke positie, namelijk in het topje van de voorste mast.

 

Panasonic Toughbook CF-19 MK5, navigatielaptop met navigatie software en kaarten. Met deze computers kunnen we navigeren en met de SSB radio spelen. De laptops zijn zo goed als onverwoestbaar en waterdicht. Onze navigatie laptop heeft zelfs een eigen GPS ontvanger zodat hij stand-alone zijn werk kan doen. Communicatie met het NMEA systeem gaat via WiFi of USB.

ipad

Apple iPad (NUUD), de geheimtip voor iedereen die wil zeilen. iSailor navigatie software en bijbehorende vectorkaarten zijn echt heel goed. De app is mooi geschreven, heel handig en bruikbaar. De iPad is erg stevig en absoluut waterdicht in een LifeProof NUUD cover. Communicatie met het NMEA systeem gaat via WiFi. We kunnen zowel de iPad als de Toughbook buiten opstellen en laden.

 

alfaAlfa Tube Power Wifi, hoog vermogen wifi met buitenantenne in “de hoepel” en een router onderdeks.

 

 

 

 

 

Huawei B260 UumtsMTS router met buitenantenne in “de hoepel” en telefoonhoorn onderdeks. Hiermee kunnen we gemakkelijk een locale prepaid SIM kaart gebruiken om te internetten en te bellen.

 

 

hoepel“De hoepel” is een 25 millimeter railingbuis in de vorm van een hoepel gebogen. De diameter is ongeveer 80 centimeter maar op 8 meter hoogte in de bezaanmast valt dat minder op dan je zou denken. Van links naar rechts (voor de kijker) staan de AIS en GPS paddestoeltjes, de Alfatube, AIS spriet, GSM-UMTS, TV-radio en de Naxtex antenne.