sssssuper Spanje!

sssssuper Spanje!

In tegenstelling tot Frankrijk, zijn we blij met Spanje! Het is een land om vaker te bezoeken. Voor iedereen die van plan is om met de auto naar Frankrijk te rijden hebben we het volgende advies, rij nog even door.

oktober 2015
Wij bezochten dit stukje Spanje in oktober

We hebben ons afgevraagd waarom we het fijn vonden om in Spanje te varen en te rijden en hetzelfde gevoel niet bij Frankrijk hadden. We hebben de twee buurlanden vergeleken en hier zijn onze bevindingen:

Zo vlak als het Franse landschap is, zo groot is het verschil tussen eb en vloed voor de Franse kust. Het verschil kan oplopen tot wel vijftien meter. Bij dit verval hoort een enorme stroming en die is erg hinderlijk als je de Franse kust bevaart. Spanje heeft weinig verval en comfortabel weinig stroming.

Zo weinig verschil er is tussen eb en vloed op Spaans water, zo groot is het verschil tussen berg en dal in het Spaanse landschap. Spanje heeft schitterende “ria’s” oftewijl “riviera’s”. Dit zijn onderbrekingen in de kustlijn in de vorm van een inham landinwaarts. Het is een zeearm of een rivier tussen de fantastische bergen van Spanje door. De ria’s zijn voor zeilers erg gunstig omdat ze beschut zijn van de Atlantische oceaan door de kleine eilandjes en/of rotspartijen die meestal pal voor een ria liggen.

Spaanse bergen bieden beschutting
Spaanse bergen bieden beschutting

Wij denken dat de ria’s mede oorzaak zijn dat Spanje goedkoop is voor zeilers.  Aan een ria liggen namelijk meestal meerdere steden of dorpjes. In elke stad is een haven te vinden die goedkoper of beter is dan de vorige. Omdat de ria beschut is, kun je er ook goed ankeren. In Frankrijk is er geen keuze tussen havens en is ankeren vanwege het getij uitgesloten. Bovendien vallen veel Franse havens droog of is er een drempel of sluis constructie waardoor ze slechts een paar uur per dag te bevaren zijn.
De ria’s zijn geen verklaring waarom Spaanse supermarkten goedkoop zijn en Spaanse diesel ook veel goedkoper is, zowel aan de snelweg als in de jachthaven. Zelfs de lange fiesta en de late openingstijden van de winkels zijn ons uitstekend bevallen. Iets wat we de eerste dag in Portugal al misten.

Droogvallende Franse haven
Droogvallende Franse haven

Spanje is, wat ons betreft, gastvrijer dan Frankrijk. Spaanse kustwacht stations zenden een navigatie of weerbericht eerst in het Spaans en daarna in het Engels uit. Gewone Spanjaarden spreken een aardig woordje Engels. Musea en openbare gebouwen hebben vaak aanwijzingen in het engels. In Frankrijk probeert niemand het Engels te begrijpen…
Spaanse jachthavens zijn echt heel gastvrij. In alle Spaanse havens worden we namelijk verwelkomd door jachthaven personeel, zelfs laat in de avond helpen ze aanleggen. Jachthaven personeel is vaak 24/7 aanwezig.

In Spanje weten ze wat lekker eten is.

HAMMMMM
Gedroogde ham in de gemiddelde Spaanse supermarkt

Spaanse ham is sensationeel. Spaanse tapas kan erg lekker zijn. Spaanse supermarkten zijn netjes en zelfs de kleine supers hebben verse waren en Spaans vlees ziet er lekker uit. We hebben ons in Frankrijk meerdere keren afgevraagd waar de term “Franse keuken” vandaan komt. Fransen zijn namelijk vies met vieze spulletjes in de supermarkten, vieze vleeswaren, vieze droge worst, vieze blik en pot groente. Sommige supermarkten hebben geen vers-afdeling.

Als laatste en meest belangrijke verschil, Spanje is warmer! Ons bezoek aan Spanje is in de periode oktober en we hebben nagenoeg elke dag mooi weer gehad. Heerlijk!

About

View all posts by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *