Bootjes, jachten, mijnenvegers, oceaanstomers en werkschuiten hebben gemeen dat ze bedoeld zijn om te drijven, te varen en sommige zelfs om te zeilen. Met Bolle is dat anders.
Bolle is ontworpen om “te hangen”. In het ontwerp is rekening gehouden met de kapstok waar de boot aan moet. Bolle is niet bedoeld om lang te blijven drijven en zeker niet om te zeilen.
Bolle is een reddingssloep. Een sloep die aan de davits van een passagiersschip heeft gehangen. Een reddingsmiddel, ontworpen om eenmalig haar lading in veiligheid brengen.
Sloepen moeten licht zijn want veel gewicht boven de waterlijn is schadelijk voor de stabiliteit van het moederschip. Hoe meer mensen de sloep kan vervoeren hoe beter, dus een sloep is bol. Zeewaardigheid is ook bijzonder belangrijk, de sloep moet veilig zijn, zelfs in situaties waarbij het moederschip vergaat. Sloepen moeten ook mooi zijn. Ze hangen vol in het zicht. Vooral in vroegere tijden waren ze een trots sieraad voor het moederschip.
De beste ontwerpers uit het verleden hebben zich druk gemaakt over het ideale ontwerp van de reddingssloep. Een bekend voorbeeld was meneer Colin Archer. Zijn eerste ontwerpen waren sloepen. Zijn ontwerp is lang gebruikt als reddingssloep en is bekend als ‘double-ender’ oftewel spitsgatter. De latere zeilende ‘Colin Archer’ lijkt er erg veel op.
Het ombouwen van mooie sloepen werd in de jaren zeventig veel gedaan door handige zelfbouwers en kleine werfjes. Een geklonken aluminium sloep van ruim 11 meter lang en 3,7 meter breed is echter zo’n omvangrijk project dat het voor de meeste zelfbouwers niet meer te behappen valt. De tekeningen van de jacht ontwerper Koopmans sr. en de realisatie van de bekende aluminiumwerf Aluboot in Hindeloopen hebben tot succes geleid. Goede namen en mooie papieren, maar Bolle blijft een trotse Schotse reddingssloep, halverwege de jaren 70 van het (voor ons onbekende) moederschip gehaald en omgebouwd tot zeiljacht.
Sindsdien heeft de boot veel gevaren. We hebben documenten van verre oorden en verhalen van enkele passagiers. Van wereldreizen tot chartervaart en permanente bewoning. Bolle is overal goed in gebleken.