Trinidad, het dinghy project

Een dinghy is een volgboot. Een bijbootje. Een andere naam zou “tender” zijn maar dat vinden wij iets te luxe klinken.

Wij gebruikten een goedkope PVC rubberboot en dat ging tot nu toe erg goed. Toch keek ik uit naar iets wat steviger is, en kan zeilen. Mijn wens komt wederom in vervulling in Trinidad want daar tikken we een roeibootje op de kop die zeilend gemaakt kan worden. Het is een tien voet Walker Bay.

De boot past op ons voordek, dus we besluiten om hem te kopen.

We nemen het bootje over van James van SY Smoke en bedanken hem hartelijk voor de aanbieding. Jammer genoeg is de zeilkit niet aanwezig en zijn de roeidol houders kapot. Hier moet ik zelf iets op verzinnen. Er moeten een roer, helmstok, zwaard, mast, giek en een zeil gemaakt worden. Leuk!

De kapotte roeidol houders maak ik na van roestvrij staal. Toch een hele dag werk!

Standaard probleem van de roeidol houders van Walker Bay
Materiaal zagen, boren afronden en lassen

Ik had ooit al eens een roertje vanaf originele tekening gefabriceerd voor een Bauer-8 zeilbootje. Ik heb dus een idee over hoe het roerblad omhoog moest kunnen, tussen de wangen. Tekeningen voor een roer van deze boot zijn niet beschikbaar. Gelukkig is het niet heel erg moeilijk om zelf iets te schetsen. De grootste uitdaging was het roerbeslag dat precies moet passen in de plastic onderdelen van de boot. Het is een schuif-klik-vergrendel systeem.

Model geven aan het plaatmateriaal. Bedankt voor het lenen van de schaaf SY Imagine!
Pas terug van de spuiter. Van links naar rechts, scheg, roerwangen, roerblad.
Melinda houdt het roer vast

De rondhouten in de maak. Dat betekent de aluminium mast en giek.

De mast bestaat uit twee aluminium pijpen die aan elkaar gelast zijn. Top en bodem dop zijn ook gelast
Ruw laswerk
Mooi he?

Bevestiging voor de grootschoot moet ook gerealiseerd worden. Wederom roestvrij staal. Zetten boren tappen schroeven en poppen.

Als laatste het belangrijkste onderdeel, het zeil. Van vrienden kunnen we een stuk licht gennaker doek uitknippen. Hun gennaker is ontploft in een windhoos.

Gratis materiaal. Bedankt SY Katarina
Passen en meten
De zeilmaakster aan het werk
Droogvaren

 

Het plan om een volledige professionele zeilkit te maken voor een Walker Bay 10 is goed uitvoerbaar. Het vergt echter wel aluminium en roestvrijstaal lassen, boren, tappen, poppen, zetten, slijpen, zagen en polijsten. Als je daar klaar mee bent dan komt het moeilijkste. De naaimachine voor een zeiltje. Behalve de onderdelen die ik afgebeeld heb zijn er mini projectjes zoals de helmstok met verlenger, het pas-maken van de mastvoet en de mastvoet versteviging. Het is een stuk makkelijk om gewoon een zeilkit te kopen… Misschien ook wel goedkoper trouwens.

Stay tuned voor het volgende WB10 project. De homemade RID!

Maar dan het plezier natuurlijk! Een zeilende bijboot. YES!

About

View all posts by

2 thoughts on “Trinidad, het dinghy project

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *