Met de mast recht omhoog door Amsterdam

Staandemastroute Amsterdam

(je kunt ook direct op de timelapse video klikken ergens hieronder :-)).

Zenuwachtig schuivelen we wat door de boot. De nachtelijke staandemastroute door Amsterdam. We hebben het beiden nog nooit gedaan. Hoe druk zal het zijn, hoe donker is het (het is namelijk geen volle maan zoals bij ons eerste zeiltochtje naar van Lauwersoog naar Texel), wat zit er na de laatste sluis van het begeleide konvooi, hoe zit het met alle (spoor)bruggen op de rest van de route, vragen, vragen, vragen, vragen.

Na een gezellig bezoekje van Paul, Amber + kinderen maken we alles vertrek klaar en wachten we tot 23.00 want rond dat tijdstip maakt men via VHF69 (marifoonkanaal) bekend wanneer het konvooi gaat starten. Een mannen stem laat via de Marifoon weten dat we rond 01.10 gaan vertrekken. We zetten de wekker op 0.45, vallen dan in slaap zo af en horen op de achtergrond zo af en toe wat marifoon mededelingen. Zodra de wekker gaat, trekken we onze schoenen weer aan, steken we onze neus buiten de deur (die we na de Amberpakketdienst weer op hebben kunnen hangen) en besluiten we om een extra trui aan te trekken. Het is windstil Maar best fris. De stem uit de marifoon laat ons weten dat de start vervroegd wordt. De spoorbrug gaat  al om 01.00. Snel gooien we de touwen los en sluiten we aan bij de rest van het konvooi (ongeveer 14 boten). Op een klein bootje na let iedereen op elkaar en zit niemand elkaar in de weg. Na wat lang wachten voor een brug wordt duidelijk dat we wachten op het konvooi van Zuid naar Noord. De brugwachters blijken daar een flinke kluif aan te hebben, wanneer we ze voorbij zien komen snappen we waarom. Er kwamen ons meer dan 35 boten tegemoet.  Die in 1 sluis en tussen de bruggen krijgen is een flinke klus voor de brugwachters. Uiteindelijk liggen we na 1,5 uur in de Nieuwe Meersluis. We hadden eerst in gedachten om na de sluis bij de wachtsteiger aan te leggen voordat we door zouden varen naar de Schipholbrug (gaat om 5.00 open). We besloten anders en hadden verwacht dat er bij de Schipholbrug voldoende aanlegmogelijkheden zouden zijn. Dat was dus niet zo. We waren de laatste die aankwamen dus de plekjes die er waren, waren bezet. Met Bolle hangend tussen twee palen in waar we vast niet mochten liggen, hebben we ongeveer een uurtje prima geslapen. Vanaf 5.00 weer verder met het konvooi mee. Bekijk de 1746 foto’s in timelapsevideo maar voor de gehele tocht.

Was het iets om zenuwachtig voor te zijn? Nee absoluut niet. Onder de video hebben we onze belangrijkste ervaringen op een rij gezet.

 

Handig om te weten:

 

 • Je kunt door de Westerkeersluisbrug (voorheen was het een sluis) om daarna aan de Houtmankade te wachten voor het konvooi.
 • Er zijn winkels inclusief een supermarkt (AH) op loopstand. Je ligt vlakbij het Westerpark.
 • Er is geen dagvignet nodig als je de staandemastroute door Amsterdam gaat doen.
 • Er zijn geen kosten verbonden aan het konvooi.
 • Marina Amsterdam is vlakbij de ingang van de Houthavens (daar zit de westerkeersluisbrug). Wel prijzig voor 2E pm (incl. water & stroom) maar wel met ligbad ;-).
 • Rond 23.00 wordt op VHF69 bekend gemaakt hoe laat het konvooi vertrekt.
 • Tijdens de route zijn er geen mogelijkheden om aan te leggen, zorg er dus voor dat je goed weet hoe je boot op z’n plek kunt houden.
 • Velen varen na de Nieuwe Meersluis (laatste punt van de begeleide route) direct door naar de Schipholbrug om de opening van 5.00 te halen.
 • Bij de Schipholbrug zijn er maar beperkte aanlegmogelijkheden. De wachtsteiger na de sluis is een goed alternatief en vanaf daar ben je ook zo bij de Schipholbrug.
 • Het is handig om mee te blijven varen in het konvooi ivm de brugopeningen. We hebben bijna nergens lang hoeven wachten.
 • Gouda vonden wij een goed rustpunt vlak voordat we de stromende rivieren opgaan. Overnachten in het centrum is goedkoop (3 nachten voor iets meer dan 17E met gratis water en stroom).
 • De ANWB waterwegen app werkt prima (wel met gps) voor deze tocht. Je ziet duidelijk welke bruggen je passeert, waar er eventueel havens zijn om te overnachten. Je kunt de app 2 dagen uitproberen. Ik heb de waypoints er even in gezet dat maakt het nog overzichtelijker.
 • Overzichtelijk met alle waterwegen op een rij: http://www.watersportalmanak.nl/artikel/staande-mastroute-amsterdam-willemstad
 • Rijkswaterstaat uit 2014: http://www.rijkswaterstaat.nl/images/Staande%20Mast%20Route%202014_tcm174-340973.pdf
 • Waternet: https://www.waternet.nl/varen-en-wandelen/pleziervaart/vaarweginformatie/staande-mastroute/

 

About

View all posts by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *