Zijn jullie nog niet weg?

Screenshot 2016-02-08 at 20.24.26Zodra het licht door de patrijspoorten valt, kruip ik ons lekkere bedje uit en zet ik koffie voor Mark. Ik geef hem de laptop aan en hij downloadt de laatste gribfiles (weerkaarten) en checkt de site www.windity.com. Net als al die mensen die op Bolle56.nl onze AIS positie bekijken zijn wij ook nieuwsgierig wanneer het bootje weer gaat bewegen. Helaas, ook vandaag vertrekken we niet.

We bivakkeren nu al bijna een maand in de Zuid-Spaanse wateren, waar het goed toeven is. Vanuit Ayamonte zijn we via Mazagon, Chipiona in de suffe haven van Cadiz beland. Aangezien we iets meer leven in de haven wel op prijs stellen hebben we Puerto Sherry opgezocht. Deze grote haven ligt aan de andere kant van Bahia de Cadiz. Dit is een levendige haven en goed voor onze conditie aangezien de supermarkt volgens Google maps 3,7km verderop zit. Hier liggen we nu dus al meer dan een week. We willen verder. We willen naar de Canarisch en het liefst via Marokko. We hebben met gasten afgesproken op Lanzarote en de bezoekdatum komt met rasse schreden dichterbij.

Om te kunnen vertrekken spelen een aantal dilemma’s een rol. Het is fijn als de wind uit een geschikte richting komt, dat de golven ons niet overspoelen en dat het dan ook een paar zo dagen blijft. Een oversteek naar Lanzerote vanuit Puerto Sherry, waar we nu liggen is ongeveer 550 mijl. Bij 4 knopen gemiddeld per uur zullen we dan 137,5 uren onderweg zijn. Dat is dus ongeveer 5,5 dagen. Da’s weer een stapje verder dan de 3-daagse oversteek van de Golf van Biskaje. In deze periode van het jaar is een weerwindow van 5 dagen (juiste wind en acceptabele swell/deining) niet makkelijk te vinden.

Voor een tussenstop in Marokko is een weerwindow van 2 á 3 dagen genoeg dus we kijken naar de mogelijkheden van kustplaatsen zoals Rabat, Mohammedia, El Jadida, Safi, Essaouira en Agadir. We weten in ieder geval von unsere Deutsche Freunden Günter und Karina von dem Sommerwind dat Casablanca in een verbouwing zit en geen optie is. We zoeken op Internet naar ervaringen van andere zeilers die in dit jaargetijde de kust van Marokko aandoen. We vinden er een aantal en lezen ze gretig door. Vooral het blog van SV Freeradical heeft ons veel nuttige informatie verschaft over de verschillende havens van Marokko. De blogs en artikelen bevestigen ons vermoeden dat de winterse swell in combinatie met de ondieptes voor de kust van Marokko een spelbreker kunnen zijn bij het binnenvaren van diverse Marokkaanse havens. Zelfs havens die bekend staan als allweather havens kunnen bij hoge golven lastig aan te varen zijn. De haven van Mohammedia bijvoorbeeld, is 2m diep. Als de golven daar voor de kust ongeveer 3 meter hoog zijn, dan lig je snel op de bodem van de zee en dat lijkt ons geen fijn idee.

Het elke ochtend bestuderen van de kaarten levert wel op dat we steeds meer patronen gaan zien in hoe het weer zich gedraagt. We zien bijvoorbeeld dat het weer voor de straat van Gibraltar bepalend is voor het weer aan de kusten van zowel Zuid Spanje als Noord Marokko. Het gedraagt zich door de trechterwerking bij de straat van Gibralter heel anders dan het weer verderop op de Atlantische oceaan. Als we de straat van Gibraltar zo’n 150 mijl zijn gepasseerd en voorbij Mohammedia zijn dan is de kans dat de wind ons gunstig gezind is en blijft een stuk groter. Daar gaan we dus voor.

De weerkaarten zien er voor donderdag en vrijdag goed uit maar wie weet wat er de komende dagen nog gaat gebeuren. Ik zet gewoon elke dag koffie en we zijn elke dag klaar om te vertrekken.

About

View all posts by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *