Zonnepanelen

Helaas is ons grootste zonnepaneel kapot gegaan. Er kwam nog wel spanning af maar zodra er stroom gevraagd werd, zakte de spanning naar nul. Geen vermogen dus. Klinkt als een slecht contact en dat was het ook. Als Melinda op het paneel ging staan dan werkt(e) het kortdurig weer. Dit laatste truckje stopte natuurlijk na een tijdje ook. Een beroep op de “3 jaar” garantie die de leverancier Offgridtec belooft, had weinig zin omdat deze mensen denken dat we het paneel in één geheel van het dek af zullen krijgen om het vervolgens terug te sturen. Onmogelijk, en dat weten zij ook, omdat het plak-panelen zijn, die compleet met lijm verkocht worden.

ZON
De oude dek layout, twee panelen 120 en 80 Watt

Inmiddels hebben we nieuwe panelen. De leverancier, dit keer een firma uit de UK, Renytec, heeft ze netjes voor ons ingepakt en opgestuurd naar Las Palmas de Gran Canaria. Een bevriende boot heeft ze, na enige strubbeling met de vervoerder(s) voor ons in ontvangst genomen. We zijn er blij en tevreden mee. We hebben de capaciteit verdubbeld omdat we meer stroom gebruiken dan dat we gedacht hadden. Er ligt nu voor 420 Watt panelen op het dak.

20160930_154203 20160930_155442 20160930_155607 20161006_084937 zon nieuw Nieuwe dek layout. 2 x 100, 140 en 80 Watt

Een leuk feitje over goederen en de Canarische eilanden is, dat het BTW tarief maar 7% is. In principe is het mogelijk om goederen uit, bijvoorbeeld Nederland, aan te schaffen zonder dat je de Nederlandse BTW betaalt. Bij het invoeren van de goederen op de Canarische Eilanden moet namelijk nog een keer BTW betaald worden. In de Europese belastingwetten staat dat je maar één keer BTW hoeft te betalen. Wel moeten er zogenaamde handelingskosten afgerekend worden.

Als voorbeeld hier het rekensommetje voor onze panelen.
Zou je de panelen in de UK afhalen dan kosten ze € 582. Dit is het bedrag inclusief BTW (20% UK). Wij betaalden € 533 ex BTW maar inclusief de verzendkosten naar de Canaries. De rekening die we extra moesten betalen bij het ontvangen van het pakket was € 92. Hierin zat 7% BTW (over € 533) plus handelingskosten (douanekosten).
Een snel rekensommetje leert dat de handelingskosten ongeveer € 55 zijn.

Onze totale rekening was dus € 625 voor een product dat in de UK € 582 kost mits je het zelf afhaalt. Als je het pakket binnen de UK ook laat versturen dan is de totaal-prijs dus nagenoeg hetzelfde als dat het naar de Canarische Eilanden gaat!

About

View all posts by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *