Zeep op de steiger

zeepblog
Niets vermoedend hebben we “de trailer” een paar maanden geleden al gezien. Toen waren we namelijk voor het eerst in de jachthaven van Las Palmas de Gran Canaria.
De verhaallijn is aanwezig. De karakters en acteurs zijn van topniveau. Het drama, geluk en ongeluk hangt in de lucht, gebakken en al.

De marina van Las Palmas lijkt de perfecte filmset voor een volledig seizoen van een real-life soap. Zoals bij een echte soap zit je binnen no-time weer midden in het verhaal en beleef je het allemaal.

We stellen de personages even aan je voor. Om te beginnen zijn daar de Dirk’s, te weten duitse Dirk en nederlandse Dirk. Duitse Dirk heeft een 50+ voet aluminium superschip en een poolse vrouw die daar absoluut niet van houdt. Deze Dirk is niet vaak aanwezig maar als hij er is, dan is de soap in rep en roer. Met wie gaat hij zijn volgende wilde avontuur tegemoet?

Nederlandse Dirk is een flinke tijd geleden aan komen waaien met zijn toenmalige vriendin. Het jacht waarmee ze arriveerden was vermoedelijk van mevrouw-Dirk want op een zwarte dag was Dirk ineens dakloze Dirk! Aan de overkant van de steiger vond mevrouw-Dirk namelijk een ander hapje, wel bekend als de Tasmaanse duivel. Die Tasmaan heeft waarschijnlijk ook een gewone naam maar die kent niemand.
De nederlandse Dirk heeft inmiddels het oude duitse stalen jacht Anke II van een duits koppel gekocht. Tijdens Dirk zijn eerste zeiltrip ging helaas de houten giek dwars doormidden.
Nederlandse Dirk is alleen maar dat gaat hem niet zo goed af want Dirk is een sociaal iemand. Vandaar dat hij overdag te vinden is op de werf. Daar ligt een 50 voet plastic boot op de wal van een Noorse dame. Dirk helpt haar zoveel hij kan en dat is maar goed ook want er mankeert van alles aan.

Een ander hoofdpersonage is de zingende buschauffeur (we gebruiken ‘buschauffeur’ om geen problemen te krijgen met de fanclub van de zingende ‘badmeester’) en zijn vrouw. De buschauffeur schijnt echt heel goed te zijn met een muziekinstrument naar keuze en zijn eigen stem. Hij heeft er al een paar keer de Henny Huisman versie van Idols mee gewonnen. Op een vaste dag in de week treedt hij op in een locale kroeg in de buurt van de haven. De complete cast is dan meestal wel aanwezig. Oorspronkelijk was het niet zijn bedoeling om op Las Palmas te eindigen maar iedere keer als hij zijn trossen los maakte, ging er iets kapot aan zijn franse Plastic 50 voeter. Hij heeft zich erbij neer gelegd. Las Palmas it is.

Een keer per week komt de soap cast bij elkaar om bier te drinken bij de goedkoopste kroeg van de haven. Het fenomeen staat bekend als “de nederlandse avond”. Tijdens dit werkoverleg zijn ook gasten aanwezig van een andere nationaliteit die volledig tot de soap-cast behoren. Zo is daar de rood-harige duitse met haar eigen verhaal. Ze heeft de reis naar Las Palmas destijds gedaan met haar toenmalige partner. Dit was echter een jaloerse kerel waar volgens de hele crew niet mee te leven viel. Ze heeft hem vaarwel gezegd maar dat kon hij niet verkroppen. Vele e-mails, bij de hele cast bekend, waren het gevolg. Ze komen elkaar nog regelmatig tegen tijdens de muziek avond van de buschauffeur, wat meer e-mails en aanzoeken tot gevolg heeft. We leven met haar mee…

Het meest opmerkelijke koppel van de nederlandse avond is zonder twijfel meneer en mevrouw Motorboot. Ze hebben het tot Las Palmas gehaald in een flinke motorboot, iets wat opmerkelijk en ongebruikelijk is. Meneer Motorboot is er trots op, en terecht. Mevrouw Motorboot weet er helemaal niets meer van. Ze is dement, zo dement als een gran kanariepiet en wordt liefdevol verzorgd door meneer Motorboot. Een hele opgave, een hele held.

Tot slot zijn daar de gastrollen. Vers bloed. Die lui van die sloep. Hij is alleen aan komen zeilen en heeft hier twee weken met zijn ziel onder zijn arm rond gelopen. Totdat zij daar plotseling was. Ze ziet er wat vreemd uit met dat korset om, maar dat zal wel een reden hebben. Ze willen oversteken met hun sloep naar Amerika. De sloep ziet er wel ontzettend stoer uit, maar of ze dat zullen halen…?

About

View all posts by

2 thoughts on “Zeep op de steiger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *